Home Díszkert A legfontosabb szeptemberi kerti munkák

szeptemberi kerti munkák
Tetszett a cikk?

A kerti munkák tekintetében a szeptember alighanem az egyik legmozgalmasabb időszak, hiszen konkrétan ebben az időszakban kell felkészítenünk saját kertünket arra, hogy jövőre is megfelelő formában pompázzon, illetve a lehető legszebb és legjobb termést hozza számunkra. A talaj előkészítése ugyanis például legalább olyan fontos, mint az általános szeptemberi kerti munkák, legyen szó akár a gereblyézésről, akár az utolsó fűnyírásokról.

A legfontosabbak

A szeptember annyiból előnyös a kerti munkák tekintetében, hogy ez az időszak leginkább a szüretelésről szól, ezáltal a beérett almát, körtét, a kései barackot vagy a szőlőt ilyenkor szedjük le és tesszük el télire, vagy a hűtőházba, vagy egy jól szigetelt, mindig hűvös pincébe, ahol akár tavaszig is elállnak majd a gyümölcsök – természetesen folyamatos válogatás mellett.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezek a gyümölcsök utóérőek, azonban a valóságban ez tévedés, az alma és a körte esetében ugyanis lehet kicsit csalni a szüret időpontjával, de a szőlő például már nem lesz édesebb, inkább megrothad a fürtön.

A gyümölcsök mellett érdemes a zöldséges kertet is már szeptemberben tisztába tenni, és felásni, hogy megfelelő ideig pihenhessen a jövő tavaszi szezon kezdetéig. A felásáson túl már ilyenkor vethetünk spenótot és fejes salátát – természetesen a telelő változatokat –, miközben fontos gondoskodnunk a trágyázásról is, amit vagy ilyenkor elvetett mustármaggal érhetünk el, amit tavasszal, zölden a földbe szánthatunk, vagy a gazok és a megtermett növények egy részének aláásásával vagy alászántásával.

Szintén ilyenkor, szeptemberben érdemes továbbá elültetni a jövő gyümölcsfáit is, főként a bogyós gyümölcsök és a szőlőoltványok szeretik nagyon, ha ilyenkor kerülnek a földbe, de alma- és körtefát is nyugodtan áshatunk el ilyenkor, hogy tavasszal hatalmas hajtásokkal ereszthessenek gyökeret. Érdemes ilyen esetekben földlabdás ültetést végezni abban az esetben, ha lehetőségünk van ilyen növényeket beszerezni.

Szeptemberi munkák a díszkertben

Természetesen szeptemberben a díszkert gondozásának is neki lehet már állni, így például a kardvirág hagymáit érdemes kiszedni, míg a tulipán, a jácint vagy a nárcisz hagymáit ilyenkor kell elültetni ahhoz, hogy még az ősszel megfelelően meggyökeresedhessenek, tavasszal pedig csodálatos virágukkal, elsőként örvendeztessenek meg minket.

Ha a nyár folyamán bármilyen betegséget észleltünk volna dísznövényeinken, érdemes ilyenkor gondoskodni a megtisztításról, ezáltal a föld felfrissítéséről, nagyon sok betegséget ugyanis ott kell keresnünk.

Természetesen szeptemberben már nyugodtan nekiállhatunk az elszáradt, vagy levirágzott egynyáriak, esetleg évelő növények levágásának, illetve visszametszésének, de az örökzöldek, illetve a cserjék metszését, valamint formázását sem kell tovább halogatni, hiszen szeptemberben általában már megmutatják magukat a betegségek, az elszáradt ágak, ezen felül pedig a hó súlyát is jobban elbírják a megmetszett, erős ágak.

Ha szeretnénk tehát megelőzni az ebből fakadó töréseket, illetve télen is teljes pompájában gyönyörködni cserjéinkben, valamint örökzöldjeinkben, akkor ne hagyjuk tavaszig a metszést, hanem intézzük el minél előbb, hiszen tavasszal bőven lesz elég dolgunk. Ugyanez igaz egyébiránt a fűfélékre, sőt a cserepes dísznövényekre is, amelyeket már szeptemberben érdemes fagymentes helyekre vinni, hiszen ilyenkor már számíthatunk nagyon hideg hajnalokra, amelyek könnyedén örökre tönkretehetik virágainkat.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...