Home Díszkert A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) jellemzése és gondozása

Tetszett a cikk?

Egy Kelet-Ázsiában őshonos növényfaj a harangvirágfélék családjához tartozó léggömbvirág. Hazánkban kerti dísznövényként tartjuk számon és ismerjük. Nálunk nevezik még hírharangnak, ballonnövénynek is. Neveit valószínűleg felfúvódott virágbimbójáról kapta.

A léggömbvirág  (Platycodon  grandiflorus)  jellemzése

Húsos karógyökerű növény, melynek hajtásai felfelé törők, alapfajai negyventől hetven centiméter magasságig nőnek. Alacsony, tömött, bokros növekedésűek a Japán nemesítésű Astra sorozat ragjai. Tojásdad levelei fűrészes szélűek, színük sötétzöld. Gyakran megtámadják a csigák, mivel egyik kedvenc táplálékuk. A tőosztást nem bírja a gyökérzet, ezért átültetni és tőosztással szaporítani kevésbé lehet. Telelése visszahúzódva a talajba történik, csak késő tavasszal hajt ki. A hagyományos kínai gyógyászat gyakran drogként alkalmazza, mivel gyökerében sok az inulin.

Virágai kék, fehér, vagy rózsaszín színűek, melyeket nyáron a szárak végén és a felsőbb levelek hónaljában hozza. Magháza rekeszes, a magvakat március-április végén kell elvetni, vagy esetleg nyáron alapi dugványozással is szaporíthatjuk.

Melyek a léggömbvirág  (Platycodon  grandiflorus)  gyógyhatásai, felhasználási területei?

Gyakran találkozhatunk a hírharang nevével Kínában a  népdalok szövegében is, Japánban pedig az egyes klánok címerében is megtalálható.

Gyógyhatásai között említhetjük a vércukorszint csökkentő, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatást, de felhasználható gyomorfájdalom, asztma, hasmenés, álmatlanság, szülésutáni regeneráció kezelésére is. Gyógyító hatását leghamarabb Koreában ismerték fel, ott kezdtek vele először gyógyítani, a kínai orvoslásban később terjedt el.

A gyógyászati felhasználás mellett alkalmazza a konyhaművészet is, különösen a saláták készítésében foglal el jelentős szerepet. Magas kálcium, vas és szénhidrát tartalmú táplálék.  A gyökér tavasztól őszig gyűjthető, általában a három éves gyökeret szedik fel, melyet főzés előtt vízbe kell áztatni a kesernyés íz csökkentésének érdekében. Pirítva, fűszerezve, a hagyományos ecet, só, cukor, bors, ízesítéssel készíthető el.

A léggömbvirág fajtái

Magyarországon leginkább az Astra sorozat tagjai szerezhetőek be kertészetekben és virágüzletekben.

Ritkán fehérvirágú változat a kék virágú Platycodon grandiflorum var. mariesii. Törpe növekedése van a kék virágú Platycodon grandiflorum var.apoyama fajtának. Tizenöt-húsz centiméter magas virágokat hoz az Astra Blue’, ’Astra White’, ’Astra Pink’ fajta léggömbvirág.

Kétkörös virágtakarójú fajta a: ’Semi-Double Lavender’, ’Semi-Double Blue’, ’Semi-Double White’, ’Double Blue’, ’Double Pink’; Hakone sorozatban: ’Blue’, ’White’ .

Magasabb növekedésű fajták : ’Alba’ (szimpla virágú, 60-90cm magas, fehér vagy krém fehér színű), ’Fuji Blue’, ’Fuji Pink’, ’Fuji White’, ’Komachi’ (kék virágú).

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...