Home Biokert A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázásról

Tetszett a cikk?

A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázás

A természetes kertek elmaradhatatlan talajápolása a mulcsozás és a zöldtrágyázás. A mulcsozás, amikor a talajt szerves anyagokkal takarjuk be, így a kert talaja tartósan termékeny és biológiailag aktív marad, különösebb munkaráfordítás és probléma nélkül. Ez a folyamat különleges jelentőséggel bír, hiszen a mulcsréteg előnyei szerteágazóak. Kevesebbet kell gyomlálnunk, ha a kertünkben keletkezett mulccsal takarjuk be az ágyásokat.

A mulcsozás előnyei

A mulcsréteg a legfelsőbb biológiailag aktív talajréteget védi a közvetlen napfénytől, a kiszáradástól, és az erősszél károsító hatásaitól. Takarékos a locsolóvízzel, mivel szigetelőrétegként működik, megakadályozva a víz felesleges elpárolgását. Segít a szerves anyagok folyamatos lebontásában, melynek következtében a talajban lévő élőlények ( állatok és mikro-organizmusok) folyamatos tápanyagellátásban részesülnek. Annál nagyobb a talaj termékenysége, minél nagyobb a talaj biológiai aktivitása.

A legjobb mulcsozásra alkalmas anyagok

Az egyik ilyen mulcsozásra alkalmas anyagok lehetnek a lehullott levelek. Adjuk vissza a kert tápanyagkörforgásának, ne szállíttassuk el. Vékony rétegben szétterítve talajtakaróként az ágyásokon, kiváló táplálékforrás lehet a földigiliszták számára. Nyugodtan felhasználhatjuk erre a célra a lassan lebomló dió-és tölgyfaleveleket is. Egyik legolcsóbb és leginkább fenntartható talajjavító módszer, mely felélénkíti a talajéletet, garantálva a talaj és növények egészségét.

A növényi maradékok, mint például a zöldségek levelei, kerti hulladékok, fanyesedékek- felaprítása és szétterítése is kiváló táplálék a mikro-organizmusok számára.

Szintén a kertekben található mulcsozásra alkalmas anyag a lenyírt fű. Az ágyásokban a zöldségek közötti hézagok, fák, bokrok alatti talajtakarásra.

Lassan bomló mulcsozásra alkalmas anyagok

Mivel csekély nitrogéntartalommal rendelkezik, csak lassan bomlik le a szalma, ezért kiválóan alkalmas például az epersorok takarására. Lehetőleg a virágzás után terítsük szét, így az érő gyümölcsök nem érintkeznek a talajjal, nem lesznek kitéve a gombás megfertőződésnek. Másik ilyen lassan bomló anyag a kéregmulcs. Jó talajtakaró a fák törzsei körüli takarásra, valamint évelő ágyak takarására

. A kéregmulcs gyomirtó hatással rendelkezik, így megakadályozza a csírázó vadnövények elterjedését.

A zöldtrágyázás

A talaj természetes termékenységének megőrzésére a zöldtrágyázás egy régi földművelési módszer. Olyan növényeket vetnek el, amelyek alkalmasak zöldtrágyázásra, melyeket később a talajba dolgoznak be. Ezek a szerves növényi részek a földbe kerülnek és a mikro-organizmusok segítségével a talajt átalakítják.

A zöldtrágyázás előnyei

A zöldtrágyázás javítja a talaj szerkezetét, és humusszal gazdagítja a talajt. Biológiailag lazítja a talajt és megvédi az eliszaposodástól, az eróziótól és a kéregképződéstől.

A zöldtrágyázás különösen nagy előnyökkel jár, amikor kialakítunk egy új kertet. A zöldtrágyázás során két humuszfajta jön létre, egyik a tartós humusz, a másik a táphumusz. A tartós humusz lassan bomlik le, és sokáig marad a talajban. A táphumusz előnye, hogy gyorsan bomlik le így tarágyaként hamar a növények rendelkezésre áll.

A zöldtrágyázásra alkalmas növények többsége rövid idő alatt kifejlődik, egészen nyárig

vethető. Ilyen lehet a repce vagy a napraforgó, valamint nagy jelentősége van a pillangósvirágúaknak. A zöldtrágyázásra alkalmas növények vetésére március és szeptember között kell sort keríteni, és a virágzás előtt le kell vágni, mielőtt a magjukat elszórnák.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...