Home Díszkert Az ernyős verbéna gondozása , szaporítása és gyógyhatásai

Tetszett a cikk?

Az ernyős verbéna egy kedves, elegáns megjelenésű, sokáig virágzó dísznövény, mely méltó helyet érdemel a dísznövény kertek kialakításakor. Nevezik még a növényt vasfűnek is. A vasfű a kelta papok oltárán díszítő elemként jelent meg annak idején. Az ókorban már ismerték és használták, mint gyógynövényt, az ókori Rómában a vérszegénység ellen is alkalmazták. Az ókori Egyiptomban a vasfüvet Ízisz könnyének nevezték.

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) jellemzése

A növény trópusi-szubtrópusi faj, mely Amerika területein él. Ebbe a nemzetségbe tartozik az egyetlen a vasfűfélék Magyarországon őshonos faja a közönséges vasfű (Verbena officianilis) is. A közönséges vasfű egész Európa szerte őshonos növény. Keresztezéssel létrehozott dísznövény a kerti vasfű.

Az ernyős verbéna egyes fajai lehetnek egynyári növények és lehetnek évelők is. A növények általában lágyszárúak, némely faj az évelők közül később elfásult szárúvá válik. Viráguk illatos álernyőkben vagy fürtökben nyíló virágok. A gazdagon virágzó évelők fontos szerepet töltenek be a kertekben, a gazdagon virágzó évelők a kert díszei. Ezeknek az évelőknek télen a talaj feletti részei elfagynak, de tavasszal újra egészen kihajtanak. Vágott virágnak nem alkalmas növény. Az ernyős verbéna a lepkebarát kerteknek elmaradhatatlan növénye.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) jellemzése

A növény kétéves évelő, lágyszárú, mely egész Európában őshonos, szinte bárhol megtalálható. Magyar elnevezései között megtaláljuk a lakatfű, az uborkafű, orvosi vasfű, a kakascímer elnevezést is. Az uborkafű népis neve onnan származik, hogy a savanyúság eltevéséhez gyűjtötték a gyökerét. A növény egyik jellemzője, hogy a földben ferdén vagy vízszintesen helyezkedik el rövid gyöktörzse, melyből orsószerű mélyre hatoló gyökerek nőnek ki. A leveleik átellenesen állnak, érdes levelük szárnyasan szeldelt. Felálló magas száruk elérheti a nyolcvan centimétert is. Állfüzér virágzata bugában álló. A párta színe halványlila, a virágok június- júliusban virágoznak. Makkocska termése négy részre eső.

A közönséges vasfű egy igénytelen növény, ami gyomtársulásokban fordul elő. A napos meleg helyet kedveli, jó szárazságtűrő. Utak mentén, parlagokon, folyó partokon termő növény. Szaporítása történhet magról és jól szaporítható gyökérdugványról is. A növénynek számos változata ismert.

A közönséges vasfű felhasználása

Hazánkban a természetes populációt gyűjtik gyógynövényként. Drogja a  virágos, leveles hajtás. Gyógyászati célra a növény virágos, leveles hajtásainak felső részét kell begyűjteni a gyűjtés ideje július-augusztusra esik. A növényben található növényi drog enyhén sós ízű, nyomokban illóolajat és kávésav-származékokat, valamint iridoid glikozidokat tartalmaz.

A közönséges vasfű gyógyhatásai

Bizonyított a jó nyákoldó hatása, kiváló immunerősítő, köhögéscsillapító hatású. Általában felső légúti kezelésekre használják. Használta a népi gyógyászat is, alkalmazták légző és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, használták epe-bántalmak esetén is. Közismerten jó étvágyfokozó és erősítő hatású. Hazánkban ismertek és elterjedtek a vasfű tartalmú étrend kiegészítő készítmények, melyek használata a gyermeket váró nőknek nem ajánlott.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...