Home Szobanövény A dracéna, sárkányfa (Dracaena) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

dracéna
Tetszett a cikk?

Impozáns megjelenésével bármely lakásban méltó helye van a sárkányfának, mely egyszerű, igénytelen szobanövény, így kezdő kertészek számára is jó szívvel ajánlható.

A dracéna, sárkányfa jellemzői

dracénaA dracéna vagy másik nevén, sárkányfa eredeti élőhelye a Kanári-szigetek, Afrika, Madagaszkár, Ázsia és megtalálható a dél-kelet-ázsiai szigetvilágban is. A növény az agave-félék családjába tartozik, és szobanövényként is több fajtája ismert. Nálunk leggyakoribb a sávos dracéna, a tarka dracéna és a fehérszélű dracéna.

Szobanövényként igen mutatós, dekoratív dísznövény, és emellett igen hasznos is: kutatók bebizonyították, hogy javítja a szoba levegőjének minőségét azáltal, hogy csökkenti annak szén-dioxid szintjét. További pozitív hatása, hogy az olyan káros anyagokat is kiszűri a levegőből, mint a formaldehid, a benzol, a xylol és a triklór-etilén. Ezek az anyagok szinte minden lakás levegőjében jelen vannak, hiszen állandóan párolognak a bútorok ragasztóiból, a felületkezelő anyagokból, de megtalálhatók a cigarettafüstben és a padlószőnyegben is.

A dracéna, sárkányfa gondozása

A sárkányfának igen egyszerű a gondozása: cserepét állítsuk világos, de közvetlen napfénytől védett helyre, a növény elviseli a félárnyékos helyeket is. A csíkos levelű változatoknak jót tesz, ha a legvilágosabb helyre tesszük a lakásban, mert sötétebb helyeken előfordulhat, hogy „elveszíti” a csíkjait, vagyis visszazöldülnek a levelei.

dracénaHőmérsékleti igényeit tekintve is igénytelen, szobahőmérsékleten érzi legjobban magát, 20-20 C fok között.

Hetente egyszer öntözzük, földjét ne hagyjuk kiszáradni, ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz. A sok víz hatására levelei lehullanak, és akár ki is pusztulhat a növény. Éppen ezért télen, amikor a növény kevesebb vizet párologtat, még ritkábban öntözzük. A sárkányfa nem kedveli a száraz levegőt, ezért hetente egyszer vízpermettel párásítsunk körülötte.

Nyáron érdemes kéthetente, havonta tápoldattal is megöntözni, télen ritkábban.

A dracéna nem igényli, hogy minden évben átültessük, elegendő két-három évente, ha a cserepét kinőtte, és a gyökerei kibújtak a cserép alján. Ilyenkor alkalmazzunk B típusú virágföldet.

A tavaszi-nyári időszakban kihelyezhetjük a cserepét erkélyre, teraszra, vigyázva arra, hogy levelét ne érje közvetlen napfény.

dracéna

A dracéna, sárkányfa szaporítása

A sárkányfa legegyszerűbben hajtásdugványról szaporítható, a felkopaszodott törzset vágjuk darabokra, a darabokat földbe ültetve, folyamatosan nyirkosan tartva meggyökereztethetjük. Arra is lehetőség van, hogy a dracéna hajtásvégét levágjuk, (a vágás helyén majd újrahajt a növény) és ezt gyökereztessük ki.

A dracéna, sárkányfa betegségei és kártevői

Ha a sárkányfa levelei megfakulnak, vagy a levelek csúcsa elszárad, akkor az két dolgot jelezhet: túl kevés fényt és túl hideget. Állítsuk a növényt világosabb és melegebb helyre.

Időnként előfordulhat levélfoltosodás, ezt baktériumok okozhatják, túl száraz körülmények között a levelek csúcsa elszárad, vagy a felkopaszodás is szárazságra vagy tápanyaghiányra utal.

8 replies to this post
 1. Jo napot! A cikkhez fűződöen. Nekem volt 4db sárkányfám abból 2 van már csak meg vagyok 1.5 mert az egyik ugyan azt a tüneteket produkálja mint az elöző2. Barna a levelekkel a vége és az egyik szárán a szár tővében a levelek el kezdték ki fehéredni és hullani. Én 1 héten egyszer locsólom és mivel nagyon meleg van locsolgatom a leveleit. Segítséget kérnék hogy tudnám meg menteni a sárkány fákat.?

  • Kedves Szilvi!
   A dracéna nem igényel sok vizet, ezért próbálja meg még ritkábban öntözni. A dracéna a szárában tárolja a vizet, ezért a levelek hullását okozhatja a túl sok víz is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a növény akkor a legszebb, ha ritkán öntözzük.
   A dracénát leggyakrabban a pajzstetvek és a gyapjas levéltetvek támadják meg a kártevők közül, a levelek hullását ez is okozhatja. Nézze meg alaposan a leveleket, nem talál-e kártevőre utaló nyomot. Ha igen, Mospilan-nal vagy Actara-val permetezze meg a növényt.
   A leírt tünetek utalhatnak még gombás megbetegedésre is, ha az előző módszerek nem segítenek, kezelje növényvédőszerrel a növényeit.
   Sok sikert a növényeihez!
   Szeretettel:
   Anna

 2. Kaptam szülinapomra dracénát, virágüzletből.
  Tőzegben van, át kell ültetni virágföldbe?
  Köszönöm!

  • Kedves Zsuzsanna!

   Igen, érdemes átültetni jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag virágföldbe.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. S.O.S.:

  Több dracénám van a lakásban, régiek és frissen szaporítottak is. Soha semmi bajuk nem volt. Széles levelűek, sötétzöld színűek, akár a kukorica. Egy ideje mindegyiknek a levelei erőtlenekké válnak, és összezsugorodnak, a szélük behajlik, pedig semmi nem változott körülöttük. Vajon mi okozza ezt? Mit tegyek?

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...