Home Biokert Hogyan védjük és őrizzük növényeink egészségét?

Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, hogy küzdenünk kelljen a betegségek és kártevők ellen, sokat tehetünk, ha megfelelően tervezzük meg kertünkbe a növényeket és már a tervezésnél figyelembe vesszük a termőhely adottságait. Figyelünk a minőségre és igyekszünk az ellenálló fajtákat részesíteni előnyben.

Ha egészséges és jó minőségű növényeket vásárolunk, megfelelő termőhelyet választunk számukra és jól választjuk meg a szomszédokat, melyeket egymás mellé ültetünk már is sokat tettünk növényeink egészségéért. Ugyanis, azok a növények, amelyek a helyükön jól érzik magukat és megfelelő számukra a vízellátás, kevésbé lesznek fogékonyak kártevőkre és betegségekre.

Erősíthetjük növényeinket levekkel és főzetekkel, hiszen ezzel a módszerrel védekeztek őseink is.

Legyen segítő társunk az állatvilág!

Mondjunk le a szintetikus növényvédő szerekről, melyek akarva akaratlanul is bejutnak az emberi szervezetbe, helyette válasszuk inkább a biológiai növényvédelem más módszereit. A kártevők elleni védekezést szívesen elvégzik helyettünk a hasznos állatok a kertben, ha biztosítjuk számukra a búvóhelyet, a szaporodási lehetőséget és a táplálékot. Hatékonyan védekezhetünk a mechanikus növényvédelemmel is, mint például a madárhálóval és csigakerítéssel. Ezekkel a módszerekkel anélkül, hogy veszélyt jelentenének az állatok, vagy emberek számára megvédhetjük a termésünket.

Növényvédelem növényekkel

A vér-és levéltetveket a kerti sarkantyúka kiválóan vonzza. Használjuk ki ezt a tényt és ültessünk a gyümölcsfák alá sarkantyúka magokat,  és amikor a tetvek már ellepték a növényt, a virágot egyszerűen a tetvekkel együtt távolítsuk el. A levendula sem hiányozhat egyetlen kertből sem, a tetvek és a hangyák távoltartásában segít, rózsák közé ültetve pedig elvégzi az egészségmegőrzést és a nyár illatával lengi be a kertet. Ha vízi pocok kerülne a kertünkbe, elűzésére ültessünk császárkoronát. A fekete levéltetvektől védi meg a bokorbabot a borsikafű.

Ha kialakítjuk kertünkben a természetes egyensúlyt, marad időnk arra is, hogy szép helyen és nyugalomban élvezzük a kert nyújtotta lehetőségeket.

Növényeink természetes erősítése

Sajnos még kevésbé terjedt el a növényi levek és főzetek használata, pedig ennek kellene természetesnek lennie. A növényerősítő szerek alapanyaga az általunk vadnövényeknek tartott gyomnövények, melyek eltávolításával egyben megszüntetjük a kertben a  gyomosodást, valamint főzetével erősítjük zöldség és gyümölcstermő növényeinket. Egyik ilyen növény például a csalán, mely az egyik legfontosabb erősítőszer a növények számára. A csigák elleni védekezés hatékony módszere a rebarbaralevél leve. A sorok közé öntve, nyálkás kivonatot hagy maga után, melyek a csigák elkerülnek.

Levek, kivonatok, főzetek

A levek készítéséhez soha ne használjunk fémedényt, inkább hordók vagy kő-illetve agyag edények alkalmasak erre a célra. Tíz liter vízhez egy kilogramm növényt kell számítani, és a levet rendszeresen keverni kell. Az erjedési folyamat kettő-három hétig tart, akkor ér véget, amikor már nem képződik több buborék. Ezt a levet közvetlenül a talajra önthetjük.

A növénykivonatok készítését a növények hideg vízbe történő tevésével kezdjük, melyet egy napon át állni hagyunk. Az így kapott levet vízzel hígítjuk tíz az egy arányban.

A főzetekhez a növényeket egy napra beáztatjuk, majd húsz percig főzzük. Ahhoz, hogy a főzetek jobban tapadjanak, egy kevés licetint keverjünk a főzetekhez. Mindig lesz elég nyersanyagunk, ha egy külön ágyást készítünk a levek alapanyagágul szolgáló növények számára.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...