Home Díszkert Idén a vetési konkoly az év vadvirága

Tetszett a cikk?

Hála a magyarok virág- és növényszeretetének ma már egyre többféle növény díszíti a kertjeinket, ám a vadon élő növényeket sajnos a népszerűbbeken kívül nem nagyon ismerjük. Pedig nagyon sok csodálatosan szép faj van közöttük, amelyek méltók a megismerésre.

Éppen a fenti indokok miatt indult el az Év Vadvirága kezdeményezés, melynek az a célja, hogy a ritkábban előforduló hazai növényfajokat megismertesse a szélesebb közönséggel.

Idén is három növény közül választhattuk ki a nekünk legjobban tetszőt, melyek a szántók gyomfajai, mezsgyéje és vizes élőhelyfoltjain élnek. Olyan növények ezek, melyek az agrártájak jellemző növényei, nélkülük elképzelhetetlen lenne egy-egy agrárvidék. Éppen ezért – mivel mezőgazdasági területeken élnek – viszont jobban ki is vannak téve annak, hogy idővel elveszíthetjük őket szem elől. Ha azt halljuk, szántóföldi vadvirágok, sokunknak a szarkaláb, a pipacs vagy éppen a ma már csupán elvétve látható búzavirág jut az eszünkbe, pedig régen a szántóföldek mellett élő vadvirágok is sokkal többen voltak, sokkal nagyobb volt a változatosság. Ismerjünk meg ezek közül most hármat!

A három növényfaj, amelyre idén szavazni lehetett: a bíborfekete hagyma, a vetési konkoly és a pici egérfarkfű. Közülük a gyönyörű vetési konkolyra érkezett a legtöbb szavazat, így 2021-ben ő lett az Év Vadvirága.

De vizsgáljuk meg először a másik két növényt közelebbről!

A bíborfekete hagyma (Allium atropurpureum) a szántók szegélyeinek, mezsgyéinek feltűnő növénye, de találkozhatunk vele telepített erdőkben is. Évelő hagyma, nagy virágzatát májusban, júniusban hozza. Az agráriparban használatos intenzív vegyszerezés miatt hazánkban megritkult az állománya, de a Dél-Tiszántúlon még szép számban találkozhatunk vele.

 

A pici egérfarkfő (Myosurus minimus) a boglárkákkal áll rokonságban. Méretéből adódóan csak nehezen fedezhető fel, emellett még színe is zöld, ami tovább nehezíti megtalálását. A szikes, gyatra termőréteggel rendelkező szántók mentén fedezhetjük fel, nevét a növényhez képest hosszú, farokra emlékeztető, terméses vacokról kapta. Ha szemfülesek vagyunk, az Alföldön, szikes földeken megpillanthatjuk egy-egy példányát. A bíborfekete hagymához hasonlóan e növény példányait is a túlzott vegyszerhasználat tizedelte meg.

 

Az év vadvirága: a vetési konkoly

A vetési konkoly (Agrostemma githago) leggyakrabban a vetésekben, a kalászos gabonák között fordul elő. Állományának jelentős csökkenése miatt 1993-ban védetté nyilvánították, természetvédelmi értéke 5.000 Ft. Szintén a túlzott kemikália-használat miatt fogyatkozott meg az állománya a szakértők szerint.

A vetési konkoly a szegfűfélék családjába tartozik, eredetileg a Földközi-tenger mellékéről származik, egyéves növény, felálló, mintegy 50 cm-es szárral, lila virággal, szálas-lándzsás alakú levelekkel. A növény kissé selymes, bársonyos tapintású, köszönhetően a rásimuló szőröknek. Sziromlevelei 2-4 cm hosszúak, pirosas-lilásak, kissé hullámos széllel. Hasonlít a gólyaorra vagy a réti kaukkszegfűre, ezért könnyen összetéveszthető velük. Ám élőhelye minden esetben segít a pontos meghatározásban. Júniustól augusztusig virágzik, kemény, tojás alakú toktermést hoz, benne 30-40 darab fekete apró vese alakú magokkal. Magja nagyon hasonlít a búzáéra, ezért nehéz volt, vagy sokszor lehetetlen attól elválasztani, így nemegyszer beledarálták a lisztbe, ami miatt kékre színeződött a kenyér.

Már a Bibliában is találkozhatunk a gabonával együtt növő konkoly problémájával:

A búza és a konkoly
Más példázatot is mondott nekik: Hasonló a mennyek országa ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a szántóföldjébe. De amíg az emberek aludtak, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a vetés szárba szökkent, és kezdett kalászt hozni, látható lett a konkoly is. A szolgák ekkor odamentek a gazdához, és ezt mondták neki: Uram, te jó magot vetettél a földedbe. Honnan került hát bele a konkoly? Ő pedig így felelt: Valamelyik ellenségem tette ezt! A szolgák erre megkérdezték: Akarod-e, hogy elmenjünk, és összeszedjük a konkolyt?Ő azonban így válaszolt: Nem, mert amíg a konkolyt szednétek, kiszaggatnátok vele együtt a búzát is. Hadd nőjön együtt mind a kettő az aratásig, és majd az aratás idején szólok az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, kössétek kévébe, és égessétek el, a búzát pedig gyűjtsétek be csűrömbe! (Mt 13, 24)

 

Korábbi győztesek

Nem az idei az első év, hogy a szervezők (a Magyar Biológiai Társaság és a Vadonlesők Közössége) meghirdetik az év vadvirága versenyt. Ugyanezzel a címmel büszkélkedhetnek a korábbi években többek között a leánykökörcsin, a kikeleti hóvirág, a szibériai nőszirom is.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...