Home Szobanövény A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, virágzása, szaporítása, betegségei

Zamioculcas
Tetszett a cikk?

A zámiaként is ismert agglegénypálma igen nagy népszerűségnek örvend ma már a magyar lakásokban is. Népszerűségét szépségének, méretének és igénytelenségének köszönheti. Igazi legénylakásba való növény!

A Zamioculcas zamiifolia sok néven ismeretes: legénypálma, agglegénypálma, legényvirág, szenvedő pálma, zámia vagy tudományos neve után ZZ pálma. A cikászok nemzetségébe tartozik, minden része mérgező, ezért cserepét úgy helyezzük el, hogy a kisgyermekek ne tudjanak hozzáférni.

Gondozása

zamioculcasA Zamioculcas zamiifolia igénytelen szobanövény, ugyanakkor fényes leveleivel, jelentős méretével vonzó szobanövény.

Gondozását tekintve hosszú éveken át gyönyörködhetünk benne, ha betartunk néhány alapszabályt. Kedveli a napos, világos helyet, ám óvjuk a közvetlen napfénytől, mert ezt nem kedveli. Szárazságtűrő szobanövény, ezért elegendő kéthetente locsolni, csak akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt. Szára és gumója tárolja a vizet, ezért szárazság esetén abból képes pótolni a nedvességet. Lassan növő faj, ám megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. A nagyobb, idősebb példányok virágokat is hoznak és akár több éven át kitartóan virágzik.

zamioculcasHőmérsékletigényét tekintve sem igényel különösebb odafigyelést, egy átlagos szobahőmérsékletű szobában kitűnően érzi magát (18-24 C fok). Kerüljük viszont a huzatos helyeket, mert ez nem tesz jót neki. Jól tolerálja a száraz levegőjű helyiségeket, ezért távhős panellakásokba is ideális választás!

Tápoldatozni elegendő minden második öntözéskor, vagyis havonta egyszer.

Átültetni nem szükséges minden évben, csupán akkor esedékes, amikor kinőtte a cserepét, és alul megjelentek a gyökerei. Ilyenkor laza, jó vízáteresztő közegbe ültessük, legmegfelelőbb számára a B típusú virágföld.

A nyári időszakban kitehetjük a szabadba, erkélyre, teraszra, de olyan helyet válasszunk neki, ahol leveleit nem éri közvetlen napsütés.

Virágzása

A Zamioculcas zamiifolia idősebb példányai gyakran meghálálják a megfelelő gondoskodást tavasztól őszig tartó virágzásukkal. A növény virágai sárgásbarnák, mintegy 8-10 cm hosszúak.

Szaporítása

zamioculcasA legényvirág szaporítható leveleiről és száráról a következő módon: A levágott levelet vagy szárat tegyük nedves homokba, műanyag cserépbe, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj soha ne száradjon ki. Helyezzük a cserepet világos helyre. Ezt követően már csak várnunk kell türelmesen: tíz-tizenkét hónap alatt alakul ki ugyanis a növény gumója, amikor ez már jól látható, akkor ültessük át a növényt jó minőségű, tápanyagban gazdag földbe.

Átültetéskor tőosztással is szaporíthatjuk, ez egyszerűbb módja a szaporításnak.

Betegségei, kártevői

A túlöntözést nem jól viseli, ennek hatására levelei megsárgulnak és gyökerei is elrothadnak.

A levelek sárgulását a tűző nap vagy a túlöntözés okozza, ilyenkor két dolgot tehetünk: helyezzük cserepét olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és csak ritkán öntözzük, amikor földje már teljesen kiszáradt. A pangó víz (pl. kaspóban tartott növénynél) a növény elpusztulásához is vezethet.

Kártevői, kórokozói nincsenek.

6 replies to this post
 1. Kedves Anna!
  Nekem kb 7 éve van ZZ pálmám.Mikor kaptam, szép nagy volt, és a következő évben virágzott is. Azután költöztünk, és nem ugyanolyan helyre került mint előtte, és elkövettem azt a hibát, hogy szétültettem. Azóta sajnos csak kínlódik, leveleket veszít, bár azért néha újakat is hoz.
  Az lenne a kérdésem, tehetek-e érte valamit, hogy újra olyan szép legyen, mint régen?

  • Kedves Kinga!
   Esetleg próbálkozott már helyváltoztatással? Bizonyára az új lakásban is található olyan hely, ahol jobban fogja érezni magát. Ami még segíthet: ha nem öntözi túl gyakran. Ahogy a cikkben is említettük, a ZZ pálma nem viseli jól a sok vizet, előfordulhat, hogy emiatt “kínlódik”, ahogy említette.(Vagy még meg lehet próbálni a szétültetett tövek újbóli összeültetésével).
   Így a távolból sajnos csak ennyit tudok írni Önnek.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kedves Anna!
  Átültetésnél feltehetőleg túllocsoltam szegény növényt, és a szárak tövénél rohadnak ki a még gyönyörü élénkzöld szárak. A kaspóból kivettem amint észrevettem, a müanyag kaspóját meg átlyukasztgattam, hátha jobban szellőzik…esetleg tudok még tenni érte valamit?
  Köszönöm!

  • Kedves Zsófi!
   Nem tudom, mennyi ideje volt ez a túlöntözés, talán még érdemes lehet átültetni a növényt, és legközelebb ügyelni arra, hogy csak akkor öntözze, ha már kiszáradt a földje, nyugodtan lehet “sanyargatni”, annál szebb lesz!
   Üdvözlettel: Anna

 3. Kedves Kert Anna!

  Szeptember 17-én kaptam egy ZZ pálmát, és mivel nem tudom mikor és mennyire volt öntözve így azóta nem adtam neki vizet. Keleti lakásban lakunk és észrevettem, hogy két szárán a levelek sárgulni kezdtek, néhányan barna foltokkal (1-2 a kezemben is maradt). Ez mitől lehet?

  Válaszát köszönöm!

  • Kedves Boglárka!
   A kapott pálmát átültette azóta esetleg? Lehetséges, hogy tőzeges közegben van, és tápanyaghiányban szenved. Ha még nem ültette át, akkor célszerű ezt megtenni, vagy tápanyagot juttatni a talajára. Ugyan a ZZ pálmát ritkán kell öntözni, de kéthetente azért ellenőrizze, nem száradt-e ki túlzottan a földje.
   Remélem, kiheveri a növény ezt a problémát!
   Üdvözlettel:
   Anna

Válasz