Home Szobanövény A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, virágzása, szaporítása, betegségei

Zamioculcas
Tetszett a cikk?

A zámiaként is ismert agglegénypálma igen nagy népszerűségnek örvend ma már a magyar lakásokban is. Népszerűségét szépségének, méretének és igénytelenségének köszönheti. Igazi legénylakásba való növény!

A Zamioculcas zamiifolia sok néven ismeretes: legénypálma, agglegénypálma, legényvirág, szenvedő pálma, zámia vagy tudományos neve után ZZ pálma. A cikászok nemzetségébe tartozik, minden része mérgező, ezért cserepét úgy helyezzük el, hogy a kisgyermekek ne tudjanak hozzáférni.

Gondozása

zamioculcasA Zamioculcas zamiifolia igénytelen szobanövény, ugyanakkor fényes leveleivel, jelentős méretével vonzó szobanövény.

Gondozását tekintve hosszú éveken át gyönyörködhetünk benne, ha betartunk néhány alapszabályt. Kedveli a napos, világos helyet, ám óvjuk a közvetlen napfénytől, mert ezt nem kedveli. Szárazságtűrő szobanövény, ezért elegendő kéthetente locsolni, csak akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt. Szára és gumója tárolja a vizet, ezért szárazság esetén abból képes pótolni a nedvességet. Lassan növő faj, ám megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. A nagyobb, idősebb példányok virágokat is hoznak és akár több éven át kitartóan virágzik.

zamioculcasHőmérsékletigényét tekintve sem igényel különösebb odafigyelést, egy átlagos szobahőmérsékletű szobában kitűnően érzi magát (18-24 C fok). Kerüljük viszont a huzatos helyeket, mert ez nem tesz jót neki. Jól tolerálja a száraz levegőjű helyiségeket, ezért távhős panellakásokba is ideális választás!

Tápoldatozni elegendő minden második öntözéskor, vagyis havonta egyszer.

Átültetni nem szükséges minden évben, csupán akkor esedékes, amikor kinőtte a cserepét, és alul megjelentek a gyökerei. Ilyenkor laza, jó vízáteresztő közegbe ültessük, legmegfelelőbb számára a B típusú virágföld.

A nyári időszakban kitehetjük a szabadba, erkélyre, teraszra, de olyan helyet válasszunk neki, ahol leveleit nem éri közvetlen napsütés.

Virágzása

A Zamioculcas zamiifolia idősebb példányai gyakran meghálálják a megfelelő gondoskodást tavasztól őszig tartó virágzásukkal. A növény virágai sárgásbarnák, mintegy 8-10 cm hosszúak.

Szaporítása

zamioculcasA legényvirág szaporítható leveleiről és száráról a következő módon: A levágott levelet vagy szárat tegyük nedves homokba, műanyag cserépbe, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj soha ne száradjon ki. Helyezzük a cserepet világos helyre. Ezt követően már csak várnunk kell türelmesen: tíz-tizenkét hónap alatt alakul ki ugyanis a növény gumója, amikor ez már jól látható, akkor ültessük át a növényt jó minőségű, tápanyagban gazdag földbe.

Átültetéskor tőosztással is szaporíthatjuk, ez egyszerűbb módja a szaporításnak.

Betegségei, kártevői

A túlöntözést nem jól viseli, ennek hatására levelei megsárgulnak és gyökerei is elrothadnak.

A levelek sárgulását a tűző nap vagy a túlöntözés okozza, ilyenkor két dolgot tehetünk: helyezzük cserepét olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és csak ritkán öntözzük, amikor földje már teljesen kiszáradt. A pangó víz (pl. kaspóban tartott növénynél) a növény elpusztulásához is vezethet.

Kártevői, kórokozói nincsenek.

Válasz