Home Híres kertek A Visegrádi Királyi Palota kertje – Visegrádi Palotakert

Visegrádi palotakert
Tetszett a cikk?

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat a történelmi vagy híres magyarországi kerteket és arborétumokat (majd később határainkon túlra is tekintve), melyeket – véleményünk szerint – minden kertbarátnak látnia kell, legalább egyszer! Elsőként a Visegrádi Királyi Palota kertjébe vagy közismertebb nevén a Visegrádi Palotakertbe látogattunk el.

A Visegrádi Királyi Palota története 1323-ra nyúlik vissza, Károly Róbert ugyanis ekkor helyezte a királyi udvart Visegrádra, és ekkor kezdett itt építkezni. A király a most is ismert területre csak néhány épületet építtetett, valamint egy lovagi tornák megrendezésére alkalmas területet.

Palotává Luxemburgi Zsigmond idején „fejlődött” a terület, a négyzet alakú (123*123 méteres) alapterületet kőfal vette körül. A több épületből álló épületegyüttesben kapott helyet a palota központja, mely a királyi lakosztályokat foglalta magában, középen a Herkules-kúttal, emellett állt a palotakápolna, mely a királynak közvetlen átjárást biztosított az épületből.

E mellé a központi épületegyüttes mellé került a gyümölcsöskert, a palota északi oldalához csatolva. Közepén csorgókút volt, melyet vezetékes vízzel tápláltak. (A palotában is hideg-melegvizes rendszer, padlófűtés, és szennyvízelvezetés is volt, messze megelőzve korát!).

A palotát Zsigmond után Mátyás király vette át, aki reneszánsz stílusban építette át a palotát, és számos kényelmi funkcióval is bővítették. Ekkor készült el a Herkules-kút is, és a kertben új teraszokat alakítottak ki. A palotát a török kor semmisítette meg, olyannyira, hogy nagy részét bemosta a föld, és a huszadik századra teljesen feledésbe merült (!), abban is kételkedtek, hogy valaha létezett. A korabeli szemtanúk leírásai azonban sokak érdeklődését felkeltették, köztük Schulek Jánosét, akinek eltökéltsége és kitartása révén az 1930-as évek közepétől folyamatos ásatásokkal végül fényt derült az egykori csodapalota helyére, amelyet több évtizedes, áldozatos munkával sikerült a mai állapotára helyreállítani.

korabeli Visegrád

Ez alatt a kert alatt rejtőztek az egykori palota romjai

A palotakert

Korának Európa-szerte egyik legszebb kertje, hűen tükrözte a középkori királyaink ízlését, szépérzékét. Ma a középkorihoz közel azonos formában és pompájában látogatható egész évben, ami azért is nagy jelentőségű, mivel a palotakertet csak a korabeli leírások alapján tudták rekonstruálni, hiszen ennek maradványai nem maradtak meg. A kert a palota északi részén helyezkedett el, és ma ugyanakkora területen látható, mint a palota idejében.

A kert középpontjában egy nyolcszögletű, vörös márványból készült csorgókút áll, ennek alapzatát és maradványait megtalálták a régészek. Nehezebb dolguk volt a kutatóknak a korabeli növények meghatározásával, ezeket a nedves környezetben megmaradt, eltömött kutakban fellelt botanikai maradványokból rekonstruálták, az ágyások elhelyezését, valamint a virágok meghatározását pedig a korabeli rajzok és ábrázolások segítségével sikerült meghatározni. A kertet 2000-ben kezdték újjáépíteni, 2002-re készült el a ma is látható formájában.

Ha belépünk a kertbe, néhány száz évet visszautazhatunk, és a középkorban találhatjuk magunkat. Színes virágágyások, rózsalugasok, pergolák, díszkutakkal tarkított ösvényeken vezet az utunk, miközben megcsodálhatjuk a Dunára néző gyönyörű panorámát is. A gyümölcsöskert közepén áll a vörösmárvány csorgókút úgy, ahogy a palota fénykorában is állt, fölötte a hegyoldal teraszos művelésű, innen számos növénymaradvány került elő az ásatások során, ami alapján a teraszok újra beültethetők lehettek azonos növényekkel (gyümölcsfákkal, szőlővel). Az újraépítés során a fűszerkertet is helyreállították, mely a kerttel együtt egész évben látogatható.

Az ásatások alátámasztották a korabeli leírások azon fejezeteit is, mely szerint a palota tetőin és pincegádorain pompás függőkerteket alakítottak ki, Európában ezek akkoriban elsőnek számítottak, és Mátyás király függőkertjei megelőzték még a híres, 1514-ben épített vatikáni függőkerteket is.

A korabeli beszámolók leírják azt is, hogy a kastélyt a függőkertek mellett halas medencék és üvegházak is körülvették, ezeket azonban egyelőre még nem állították helyre.

A 2016-ban, a Visegrádi Palotakertben készült képeinkből válogattunk, ha rákattintanak a képre, nagyobb méretben is megtekinthetők:

 

 

Visegrádi palotakert  

 

 

 

 

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...