A majoranna igen kedvelt fűszernövénye a magyar konyhának, sokféle húsételt ízesíthetünk vele. A legjobb, ha a fűszerezésre a növény hajtásait használjuk, nem pedig a szárított bolti változatát. A növény kiválóan tartható cserépben vagy szabad földben is, ha betartjuk az igényeire vonatkozó utasításokat, évekig ellát bennünket a szükséges mennyiségű fűszerrel.
Gondozása
Ha a lakásban szeretnénk tartani, akkor állítsuk az ablakpárkányra, napos helyre, hiszen nagy a fényigénye, ekkor fejlődik a legjobban. Általánosságban igaz a gyógy- és fűszernövényekre, hogy a napsütötte, szárazabb helyeket kedvelik, és eltűrik a többi növény számára kedvezőtlen körülményeket is. A majoranna ez alól annyiban kivétel, hogy ez a növény nem tűri a szárazságot, ezért mindig öntözzük bőségesen, de óvjuk a túlöntözéstől. Ez ugyanis táptalaja lehet a gombás fertőzéseknek, főleg ha a konyha meleg és párás levegőjére gondolunk.
A legtöbb illóolajat a reggeli időszakban tartalmazzák a gyógynövények, így főzéshez is a legalkalmasabb, ha a reggeli órákban csípünk le róla egy-egy hajtást, és ízesítjük vele az ételt. Párásítani nem szükséges körülötte, megelégszik a levegő páratartalmával.
A cserépben nevelt növényeket havonta célszerű tápoldatozni, ám csak mérsékelten.
Szaporítása
A majorannát vetőmagboltokban kapható vetőmagról szaporíthatjuk. A magokat márciusban kell elvetni, ha szeretnénk egyenletes elosztást kapni, akkor a magokat célszerű kertészeti homokba keverni. Ültethetjük cserépbe, ekkor használjunk tőzegalapú ültetőközeget, alkalmas lehet erre a célra a virágláda is. Ám nagyon fontos, hogy türelmesnek kell lennünk, hiszen a magvak csak nagyon lassan csíráznak ki. Ha a magok kikeltek, akkor ki kell őket ritkítanunk. A megerősödött növények hajtásvégeit eleinte csípjük több alkalommal vissza, hogy a növény bokrosabb legyen.
Betegségei
Kevesen tudják, de a majoranna kiváló gyógytea is. A szárított levelekből forrázással készült gyógytea segíti az emésztési rendszer működését.