A növény egy nagyobb cserje vagy kisebb fa méretű, ami a mirtuszfélék családjához tartozó növénynemzetség egyik faja. Vadon is gyakran előfordul, a trópusokon szomjoltásra használják. A guava növényt a gyümölcséért termesztik.
A guava (Psidium guajava) jellemzése
A guava termése bogyótermés, alakja gömbölyded, alma vagy körte alakú, melynek a kicsúcsosodó részén elhelyezkedő csészelevelek mindig visszamaradnak. A gyümölcs héja vékony, fényes viaszos, zöldessárga színű melyeken rózsaszín pettyek láthatók.
A guava (Psidium guajava) termése
A guava (Psidium guajava) ültetése, termesztése
Termesztését végezhetjük magvetéssel, szemzéssel és dugványozással, telepíthető bármikor, nálunk a legmegfelelőbb a tavaszi telepítés. A szemzések korábban, a magcsemeték általában négy év után teremnek. A növénynek különösebb talajigénye nincs, bárhol, bármilyen földben megterem. Származásából adódóan a meleg trópusi hőmérsékletet szereti, és közepes vízellátást igényel.
Hazánkban szobai körülmények között lehet tartani. Jelenleg négy fajtája van forgalomban: a Sárga, a Piros, a Zöld és a Thaiföldi guava.
A guava (Psidium guajava) felhasználása
A gyümölcs termése, amikor beérik, egy C-vitaminban gazdag széles körben használható élelmiszer. Fogyasztható nyersen és alkalmas konzerválásra is. Levét édességek, élelmiszerek ízesítésére az élelmiszeripar sokrétűen használja.
A népi gyógyászat az éretlen termés levét , gyökerét és kérgét is alkalmazza, különböző hasi panaszok kezelésére.