Home Díszkert A csüngő barkafűz (Salix caprea Kilmarnock) jellemzése, ültetése és gondozása

Tetszett a cikk?

Egy kifejezetten a tavaszhoz, valamint a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéhez köthető növény a barka. Közel kétezer éve ugyanis, amikor Jézus Krisztus bevonult Jeruzsálembe az emberek pálmaágakat lengettek, úgy várták és ünnepelték Megváltónkat. Hazánkban ezeket a pálmaágakat virágzó barka vesszővel helyettesítik, mellyel a hagyomány eredetét elfeledve, a barka a Húsvéti ünnepek szimbólumává vált.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) jellemzése

A csüngő barkafűz, lombhullató fa vagy cserje, virágzó kültéri növény. Egyik legkedveltebb tavasz hírnök, mellyel gyakran találkozhatunk parkokban temetőkben, előkertekben egyaránt. Jól alkalmazkodik a városi környezethez is, hideg, árnyék és meleg tűrő, és jól viseli a levegő szennyezettségét is. Mivel fagytűrő, jól alkalmazkodik a hazai szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Nevezik még szomorúfűznek is, valószínű lecsüngő ágainak köszönhetően. A csüngő barkafűz magassága másfél két méter. A lecsüngő ágakon kora tavasszal megjelenő virágok adják a növény díszítőértékét,  különlegesen szép látványt nyújtanak virágzáskor. Ezek az ágak alkalmasak csokorba kötve és koszorúként felhasználva is.

 

A csüngő barkafűz (Salix caprea) ültetése és gondozása

A csüngő barka fűz ültetéséhez bármilyen környezet megfelel, természetesen a jól előkészített, tápanyaggal jól ellátott talajba ültetve fejlődik legjobban. Sekélyen gyökerező vékony, hajlékony vesszőjű növény, melynek vesszője fonható. Lehetőség szerint a semleges kémhatású talaj a legmegfelelőbb számára. A növény ültetését áprilistól novemberig végezhetjük, az ültetési távolság egy-két méter, az ültető gödör mérete a nyolcvanszor- nyolcvanszor- nyolcvanas gödörméret. Vízigénye az átlagosnál magasabb, a szárazságot nehezen viseli, ezért legjobb, ha félárnyékos helyre telepítjük, de a fényigénye legyen biztosítva. Szükség esetén gondoskodjunk a növény öntözéséről. A többi fűznél a csüngő barka jobban tűri a szárazságot. Mivel kétlaki faj, célszerű a porzós növényt választani, mert azok szép, tömött gyapjas virágokat hoznak, mellyel a tavaszi asztalt is díszíthetjük. A csüngő barka korán tavasszal, márciusban virágzik. A virágokat a méhek nagyon kedvelik.

Gondozást nem sokat igényel, de mivel hajlamos az elburjánzásra, szükség szerint metszéssel ritkítani kell. A fa formáját is ritkítással és metszéssel alakíthatjuk ki. Ezt lehetőleg csak az elvirágzás után végezzük, akkor látjuk, hogy melyek azok a hajtások, amire nincsen szükség a faforma kialakításához. A korona kialakításakor ügyeljünk arra, hogy ne túl ritka, de szellős legyen a koronája. Ha cserjeként és nem faként akarjuk tartani, akkor kora tavasszal a talajfelszínéig öt-hatévente, vágjuk vissza. A csüngő barkát nevelhetjük nyírt sövényként is. Dézsában is tartható, kiváló szoliter növény, teraszon vagy ház mellé ültetve is szépen mutat.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) betegségei,szaporítása

Általában a növényben tehetnek kárt az erős fagyok, még akkor is, ha fagytűrő növény. Megtámadhatják egyes gombabetegségek, mint a lisztharmat vagy levélrozsda.  A hernyók, pajzstetvek és levéltetvek is károsíthatják időnként a növényt.

Szaporítását gyökérsarjról tudjuk, arról jól szaporítható, dugványról azonban nem tudjuk szaporítani a növényt.

2 replies to this post
    • Kedves Szlávik Imréné!
      Igen, de óvatosan, hogy a gyökerei minél kevésbé sérüljenek, és minél nagyobb földlabdával, ha lehet.
      Üdvözlettel: Anna

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...