Home Konyhakert Az öntözéshez a reggeli vagy az esti órák az ideálisak?

kert öntözés
Tetszett a cikk?

Mióta világ a világ, minden kerttulajdonos fejében felmerül a kérdés, hogy pontosan mikor érdemes öntözni a növényeket. Különösen a nyári időszakban aktuális ez a téma, hiszen ilyenkor naponta igénylik a birtok szomjazó lakói a gondoskodást.

Viszont egyáltalán nem mindegy az, hogy mikorra időzítjük mindezt, mint ahogy számos más apróságra is érdemes odafigyelni. A megfelelően megválasztott napszakban végzett locsolás megnövelheti a növények élettartamát, sőt, egészségesebbek és szebbek is lesznek tőle. Lássuk, milyen aranyszabályok vonatkoznak minderre ahhoz, hogy látványos eredménye legyen a munkának.

Fontos ismerni a kertet!

Az öntözési praktikákat tekintve általában elmondható az, hogy ami az egyik kerttulajdonosnak bejön, az a másiknak nem feltétlenül, ugyanis számos tényezőt figyelembe kell ehhez venni. Számít, hogy milyen típusú növények vannak a kertben, fontos, hogy milyen a birtok fekvése, sőt, az sem mindegy, hogy milyen évszak van és mit tartogat számunkra az aktuális időjárás. Tehát gyakorlatilag képtelenség e téren általánosságokról beszélni. Létezik azonban néhány olyan praktika, amelyek nagyon hasznosak és beépítve a mindennapokba számos pozitívumot hozhat a kertbe.

Kerülendő a tűző napsütés!

A helyzet az, hogy tulajdonképpen nem is annyira a napszak, hanem a napsütés számít. Nyilván van, akinek a kora reggeli órák alkalmasabbak, míg mások inkább este érnek rá jobban, a munkarendjüktől függően. Így érdemes arra odafigyelni, hogy bármikor is zajlik az öntözés, soha ne tűző napsütésben végezzük. Ennek az oka, hogy nagyon hamar megéghetnek a levelei a növényeknek, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt. Különösen a nyári hőségben igaz ez, amikor mi magunk sem szívesen mozdulunk ki a négy fal közül. Érdemes akkor öntözni, mikor már elviselhető a klíma odakinn.

Akár ritkábban, de alaposan!

Ha nincs ideje valakinek minden nap öntözni, nem probléma, ugyanis a néhány naponta végzett locsolás hasznosabb, mint a minden nap elvégzett hanyag vízellátás. Így ugyanis nem biztosítható az egyenletes nedvesség, ami rosszul érintheti a kert lakóit. Különösen igaz ez akkor, amikor csapadékosabb, kevésbé napos idő van odakinn, ilyenkor ugyanis nem szárad ki olyan gyorsan a talaj.

A pangó víz nem a növények barátja!

Ugyanakkor a túlöntözést is el kell kerülni, hiszen a pangó víz a növények körül ugyanolyan káros lehet a kert lakóinak számára, mint a kiszáradás. A fő probléma, hogy ilyenkor az összegyűlt víz miatt a növények gyökérzete nem jut elegendő levegőhöz, így a gyep kisárgul, a virágok, cserjék, fák kipusztulhatnak.

Nem csak az öntözés számít!

Természetesen az öntözés nagyon fontos és elengedhetetlen eleme a kert megfelelő gondozásának, ugyanakkor számos más lényeges elem is van, amire fontos odafigyelni. Ilyen például a megfelelő, tápanyagban gazdag talaj is, de a metszés, valamint a permetezés is egyaránt létfontosságú műveletek, nem beszélve a különböző évszakokban elvégzendő munkálatokról, mint télre való felkészülés vagy a tavasszal végzendő tevékenységek. Pontosan ezért kezdőként ajánlott alaposan belemerülni az elméletbe a gyakorlat előtt, így nem érhetik az embert meglepetések a szezonban, a növények pedig hamar meghálálják a gondoskodást.

Ne legyen munka az öntözés!

Akár kisebb, akár nagyobb kertről van szó, az öntözés mindig fizikai kihívást jelent, ha nincs hozzá kéznél a megfelelő felszerelés. Valljuk be, egy slag átvonszolása a kertben és a kerti csap használata nem egy leányálom, ráadásul nagyban megnöveli a kertben végzett munkára szánt időt is. Nem beszélve arról, hogy mennyivel praktikusabb és gazdaságosabb, ha nem a hálózatból nyerjük ki a vizet ehhez. Mindehhez egy megfelelő szivattyú a kertészkedők legjobb barátja lehet, hiszen egyetlen mozdulattal, könnyedén kinyerhető az ideális mennyiségű víz például egy fúrt vagy ásott kútból. Egy megbízható szerkezet segítségével, – amelyet a Szivattyúalkatrész.hu webáruházban garantáltan megtalál mindenki – többé nem munka, hanem élmény lesz a kerti munka.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...