Home Szobanövény A cserepes kála jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

kála
Tetszett a cikk?

A cserepes kála (Zantedeschia aethipica) egyike azoknak az alkalmi növényeknek, amelyek  kecses, sugárzó és   mutatós virágaival kápráztatja el a virágimádók és kertészek  szívét. Nem véletlenül vált a tavaszi virágos ünnepek egyik népszerű ajándékává.

kála

Nem csak mint ajándék, de egyik meghatározó virágává vált a menyasszonyi csokrok készítésénél is, de virágzás után is nagyszerű dísze lakásunknak. A kerti tó körüli díszítésre is kiválóan alkalmas növény.

A cserepes kála Európába a tizenkilencedik század elején került, őshonos hazája,  Afrika keleti része , a színes hibridek, az örökzöld fajok,  Afrika nyugati részéről származnak.

Napjainkban már több színben pompáznak, nyolc faját ismerjük, megtalálhatjuk a színek között a fehéren kívül a sárga, az orgona, a lila,a bordó, de találkozhatunk a pink színű virággal is.

A cserepes kála hátránya hogy otthoni körülmények között nehezen virágoztatható, de alapos és kitartó gondozással elérhetjük a virágok pompázását is.

A cserepes kála szaporítása

Gumóval történő szaporítás

A kálát gumóval is  tudjuk szaporítani, miután  kiteleltettük és szétszedtük a gumókat  jó mélyre ültessük el,  és legyen a talaj megfelelő vízáteresztő képességű. Mivel nagyon gyorsan növekszik, biztosítsunk számára elég helyet, akár cserépbe kerül a gumó, akár szabadföldbe. Földkeveréke savanyú, humuszban gazdag és laza legyen.

A kála magvetéssel való szaporítása

Még a korai fagyok előtt szeptember és október táján gyűjtsük be a maghüvelyeket, melyeket a kifejlett virágokban találunk. Amikor már világos zöld színűvé válnak , akkor szedjük le és hagyjuk megszáradni még a hüvelyben, de nem szükséges a napon történő szárítása. Száradást követően kiszedhetjük a hüvelyből a magokat és benedvesített papírtörlőn csíráztassuk ki. Csíráztatás után elültethetjük és várhatjuk a növekedést, mely egy-két hét után beindul.

Ha magról szaporítjuk a kálát, számolnunk kell azzal, hogy virágzásukra csak két-három év után számíthatunk.

A cserepes kála gondozása

kálaCserépbe ültetés után körülbelül nyolc héttel, ritkábban öntözzük, ugyanis a növény nyugalomba vonul és készül a virágzásra. Ha észleljük, hogy levelei száradnak  időnként permetezzük meg vízzel a leveleket. Virágzás után már ne öntözzük csak akkor, amikor vagy kiültetjük a szabadba, vagy átültetjük a cserépbe. Ekkor tápanyagban gazdag legyen a föld és öntözzük gyakrabban.

A jól gondozott, erős növények januártól egészen áprilisig hozzák sokszámú és sok színű virágaikat.

A cserepes kála minden része mérgező,  ezért vigyázzunk kisgyerekek és házi állatok közelébe ne tegyük.

 

A cserepes kála betegségei

Fény hiány esetén a kála levelei megnyúlhatnak, ebben az esetben tegyük világosabb helyre.

Ha a levelein sötét foltok jelennek meg, lehetséges, hogy túl sok tápoldatot használtunk, csökkenteni kell azok mennyiségét.

A levelek alsó részét megtámadhatja a takácsatka, mely miatt a növény teljesen kipusztulhat.

Szürke rothadás estében a bimbók kinyílása elmarad,  a levelek elszáradnak,  és a növény kipusztul. Főleg télen szokott előfordulni ez a növénybetegség.

7 replies to this post
 1. Kaptam színes kálát és nálam csak fehéret virágzott. és magas szárú lett. Mit rontottam el?

  • A színes kálát túlöntözéssel lehet tönkre tenni, illetve akkor is felnyúlhat, ha nem kap elég fényt.
   Üdvözlettel: Anna

 2. Fehér kálám van, ami szépen virágzik de a virág színe zöld marad. Ugyanez történt az 1 hónapja kapott cserepes kálámmal, az sárga lenne de csak zöld virágokat hoz. Mi a baj?

  • Kedves Barbara!
   Valószínűleg gyenge a virágszár. Javaslom, hogy támaszd meg őket egy karóval, és érdemes virágzáskor tápoldatozni, hogy erősebbek legyenek a szárak.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Több cserepes kálám van, s némelyiknek összekunkorodik a levele. Mi okozhatja, mit rontok el? Köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel Bátoriné Zsuzsi

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...