Home Fűszer- és gyógynövények Gyógynövények, melyek segíthetnek a fogfájáson

gyógynövény
Tetszett a cikk?

Talán nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az éjszak közepén fogfájásra riadnunk fel. Akár fogtömés, gyökérkezelés vagy éppen fogeltávolítás előtt állunk, ilyenkor szükségünk van valami olyan csodaszerre, amely rögtön elmulassza a fájdalmunkat.

A régi időkben még az embereknek nem volt lehetőségük a különböző panaszok ellen gyógyszereket bevenni, ezért a természetben található gyógynövényekkel kezdtek el kísérletezni, míg megtaláltak jó párat, amely segítséget nyújthat a fogfájós időszakban. Ha szeretnénk gyógyszer nélkül átvészelni azt az időt, amíg eljutunk a fogorvoshoz, kipróbálhatjuk ezeket a gyógynövényeket, amelyekből általában gyógyteát vagy főzetet szoktak készíteni.

Igazi csodaszerek a fogfájás ellen!

Fogfájásra a legtöbben a borsmentát, a kamillát, illetve a zsályát szokták ajánlani. Hasznos lehet fogszabályozó felhelyezése után is.  Ezekből készített főzetet kell kihűteni, majd vele öblögetni. Akár mindhárom növényből egyszerre, akár külön-külön is elkészíthetjük ezt a csodaszert. Az elkészítéshez a gyógynövényekből csupán 1-1 teáskanálnyira lesz szükségünk, melyet 3 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni. Ha ez a főzet már egy kicsit kihűlt és csak langyos, akkor kell elkezdeni vele öblögetni. A kamilla, a zsálya és a borsmenta is erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így szinte azonnal észrevehetjük a javulást.

A kínai orvoslásban fogfájásra sokszor használják a gyömbért és a kurkumát is. Mindkettő hatékony fájdalomcsillapító, a kurkuma pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért sokszor találkozhatunk vele különböző fogkrémekben vagy szájvizekben is. A por állagú fűszert kevés vízzel krémes, pasztaszerűvé kell kikevernünk, majd az érzékeny fogra kell kennünk belőle egy keveset.

Igen hatékonyan veszi még fel a harcot a levendula is a fogfájással, kimondottan akkor, ha ecetben megfőzzük vagy legalább pár órára beáztatjuk. Emellett a szederfáról is az a hír járja, hogy segíthet a fogfájás enyhítésében, akkor, ha a levelét vagy a gyökerének egy darabkáját borban főzzük meg. A kecskerágó leveleit mézes borban kell megfőzni, ezután ha langyosra hűlt, rendszeresen kell vele öblögetni és enyhíteni fogja a fájdalmunkat. Sok nép használja még fogfájás elmulasztására a tárkonyt, a kaliforniai kakukkmákot vagy vetik be ínyvérzés és fogínysorvadás kezelésére a kígyós keserűfüvet melynek főzetével öblögetni kell.

Valóban segít fájó fogainkon a szegfűszeg?

Talán mi magunk is hallhattuk nagyanyáinktól, hogy anno, mikor fájt a foguk, szegfűszeget tettek bele. A szegfűszegolaj erős baktériumölő és érzéstelenítő hatásának köszönhetően hamar segíthet a fogfájás enyhítésén. Ha lyukas a fogunk, a népi mondás szerint a foglyukba kell tenni egy kisebb darab szegfűszeget, de az is hatásos lehet, ha pár csepp szegfűszeg olajat csepegtetünk a fájó fogra, majd bedörzsöljük vele nem csak a fogat, hanem az fogínyt is. Ezekkel a gyógynövényes praktikákkal néhány napot átvészelhetünk, de mindenképpen el kell menni fogorvoshoz, ha bármilyen problémánk van, hogy kezelésbe tudja venni a fájó fogat.

Válasz