Home Biokert Locsoljunk víztakarékosan!

Tetszett a cikk?

Az utóbbi években sajnos szinte nincs olyan nyár, amikor ne lenne szükség a növények intenzív öntözésére, mivel a globális felmelegedés egyre fokozottabban érezteti hatását. Régi megállapítás az, hogy kétféleképpen pusztíthatjuk el a növényeket: vagy kiszárítjuk, vagy pedig túlöntözéssel vízbe fullasztjuk. A természetes kertben fontos szempont, hogy hatékonyan és takarékosan bánjunk, a növények egyik fontos táplálékával: a vízzel.

Milyen a helyes locsolás?

Egyik legfontosabb szabály, hogy a talaj vízmegtartó képességét növeljük. A nehéz kötött talajt humusszal lazítsuk fel, így a locsolóvíz és az esővíz gyorsabban szivárog be a talajba. A homokos talajon át fut a víz, ezért az ilyen talaj humusztartalmát szerves anyagokkal kell növelni. Lassítani tudjuk a víz elpárolgását,  ha megkapáljuk a területet, állítólag egy kertészeti szabály szerint egy kapálással háromszori locsolást spórolhatunk meg. A beárnyékolás is lassítja és megakadályozza a talaj kiszáradását, ezért takarjuk a talajt szerves anyagokkal, kéregmulccsal, lenyírt fűvel, szecskázott növényi részekkel. Fontos a víztakarékos öntözőberendezések használata. Ilyen berendezés a mikro szórófejes öntöző, vagy csepegtető berendezés alkalmazása. Lehet, hogy költséges a beruházásuk, de hosszú távon megtérülnek.

Hogyan locsoljunk helyesen?

A locsolásra legjobb időszak a kora reggeli öntözés, mert akkor a növények gyorsan megszáradnak. Esti locsoláskor a csigák kihasználják az éjjeli nedvességet táplálékszerzésre, és kárt tehetnek a növényekben. Ezt a reggeli locsolással el tudjuk kerülni. Lehetőleg úgy locsoljunk, hogy a növények leveleit ne érje víz, szárazak maradjanak, mivel a nedves levelek növelik a gombás megbetegedések kockázatát. Az öntözőberendezést úgy állítsuk be, hogy a talajt vagy a füvet érje a vízsugár. Kerüljük el, hogy vízcseppek maradjanak locsoláskor a leveleken, mert égési sérüléseket okozhatnak verőfényes idő esetén.

Ne locsoljunk minden nap, inkább néhány naponta bőségesen öntözzünk, hogy a talajba a víz mélyebben behatoljon és lassabban párologjon el. Hagyjuk, hogy a talaj jól átnedvesedjen.

A csepegtető öntözés előnyei

A csepegtető öntözés nagyon sok gazdasági és ökológiai előnnyel rendelkezik. Csepegtető öntözés esetén kevesebb gombás betegség lép fel, mivel a növények levelei szárazak maradnak. A víz egyenletesen oszlik el az önszabályozó csepegtetőrendszer elhelyezésével, így a nyári forró napokon elmarad a haszontalan vízelpárolgás. Akát ötven százalékos is lehet a vízmegtakarításunk, a hagyományos esőztető öntözéshez viszonyítva. A csepegtető öntözéshez a csöveket könnyen behelyezhetjük a talajba, de a felszínen is használhatók. Teraszos kiképzésű területeken, vagy házfalak közelében kifejezetten előnyös a csepegtető öntözés, hiszen ott szórófejes öntözést nem tudunk alkalmazni. Időnként a vezetékrendszert vízkőtelenítsük, hogy minél tovább tartson.

Az erkélyládák takarékos locsolása

Egy forró napsütötte nyári napon a növényeknek akár két liter vízre is szüksége lehet. Mivel az erkélyládáknak és a virágcserepeknek korlátozott a földtartalom mennyisége, ezért a vízmegtartó kapacitása nyáron hamar kimerül, és a növények kiszáradhatnak. Ennek megakadályozására kiválóan alkalmas, ha speciális beépített víztartállyal ellátott erkélyládát használunk, melyekben a vizet a növények kapilláris szalagon, vagy vízáteresztő szöveten szívják magukba.

Másik lehetőség a kiszáradás megakadályozására, ha csepegtető rendszeren keresztül a vezérlés szenzoron keresztül történik, ami a növény földjének nedvességtartalmát érzékeli.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...